To już ostatnie zajęcia w ramach projektu
Uczestnicy projektu ”Nowe kwalifikacje szansą na lokalnym rynku pracy” podczas zajęć planują posiłki i układają menu. Chętnie uczestniczą w zajęciach, podczas których mogą wykonać zaplanowane wcześniej potrawy, wykorzystując zakupiony w ramach projektu sprzęt, uczą się obsługi nowego sprzętu i korzystają z niego podczas zajęć.
W ramach zajęć uczniowie wykonali sushi z krewetkami oraz z wędzonym łososiem, ciasto rafaello z wiórkami kokosowymi, oszukane gołąbki, rolo kebab z piersią kurczaka i warzywami, naleśniki z warzywami, tort bezowy z bitą śmietaną i owocami na Dzień Matki, zapiekankę z makaronem i mięsem mielonym.
Uczestnicy projektu wykonują tradycyjne potrawy kuchni regionalnej oraz innych narodów. Wszystkie wykonane potrawy degustują na miejscu a pozostałą część zabierają do domu, aby ocenić je wspólnie z rodziną. Jak sami mówią korzystają z przepisów w domu i starają się przygotować takie same lub podobne dania.
Prowadząca zajęcia
mgr Beata Garbicz