Konkurs kulinarny „NARODOWA KUCHNIA KAWALERÓW ORDERU UŚMIECHU” – naleśniki
Dla uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej kierunku kucharz małej gastronomii i kucharz udział w szkolnych konkursach kulinarnych jest ważnym wydarzeniem.
Przybliżając uczniom sylwetki niektórych Kawalerów organizujemy konkursy kulinarne
łączące wiedzę o Kawalerach Orderu Uśmiechu z wiedzą i umiejętnościami kulinarnymi.
Tegoroczny konkurs odbył się 31.01.2014 roku i został przygotowany dla uczniów klasy I Zasadniczej Szkoły Zawodowej uczących się na kierunku kucharz.
Uczniowie wybrali przygotowane wcześniej przepisy kulinarne na naleśniki. Każdy
z uczestników konkursu doskonalił swoje umiejętności zawodowe, wiedzę, techniki kulinarne, dzięki którym mogli przygotować swoje potrawy. Przygotowywanie smacznych i domowych potraw sprawia uczniom wiele przyjemności. Każdy starał się pracować jak najlepiej, aby jego potrawa zwyciężyła w konkursie i tym samym osiągnąć osobisty sukces.
Podczas konkursu uczniowie wykonywali swoje potrawy pod czujnym okiem, wsparciem
i pomocą opiekunki praktyk. Na zakończenie stoły uginały się od przygotowanych smakołyków.
Przygotowane przez siebie dania zaprezentowali jury, które miało za zadanie ocenić gotowe potrawy. Członkowie jury mieli trudne zadanie, gdyż każde danie chociaż bardzo podobne było inne, ciekawie wyglądało i ciężko było dokonać wyboru. Dlatego organizator konkursu zdecydował, że każdy uczestnik osiągnął duży sukces i każdy otrzyma nagrodę.
Konkurs zakończył się sukcesem wszystkich uczniów biorących w nim udział, każdy został
doceniony i nagrodzony podarunkiem za swoją pracę.
Uczestnicy konkursu:
Maciej Karolewicz – naleśniki z farszem brokułowo - serowym
Klaudia Grabia – naleśniki z parówkami
Anna Grzelak - naleśniki sakiewki
Edyta Wróblewska - zapiekane naleśniki z szynką i żółtym serem
Dawid Pawłowski - naleśniki z bananami
Kamil Kuzyk - naleśniki z jogurtem i owocami
Daria Babińska – naleśniki - krokiety z kapustą i grzybami
Jury: Pani Dyrektor Anna Kozak oraz rodzice i opiekunowie uczniów.
Dziękujemy uczestnikom konkursu i zachęcamy do rozwijania swoich pasji kulinarnych.
Organizator konkursu:
mgr Beata Garbicz