Konkurs Kulinarny pt.
ZDROWO, LEKKO I PRZYJEMNIE
W dniu 27 października 2015r. w naszym Ośrodku został po raz kolejny przeprowadzony konkurs kulinarny dla wszystkich uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej uczących się na kierunku kucharz.
Celem tego konkursu było zapoznanie uczniów z różnorodnością przepisów i potraw łatwych do wykonania jednocześnie zdrowych, lekkich i smacznych. Doskonalenie umiejętności samodzielnej pracy na zajęciach praktycznych z nowymi przepisami na potrawy, doskonalenie technik kulinarnych podczas wykonywania potraw, a także zmotywowanie uczniów do samodzielnego poszukiwania ciekawych przepisów na potrawy oraz korzystania z pomysłów i przepisów koleżanek i kolegów.
Uczniowie wybrali przepis na potrawę spośród przepisów dostępnych w podręcznikach, portalach internetowych lub układając swój przepis autorski na dwa tygodnie przed konkursem. W dniu konkursu 27 października 2015r. wszyscy uczniowie biorący udział w konkursie wykonali swoją potrawę. Przy wspólnej degustacji wraz z Panią Dyrektor, nauczycielami i uczestnikami konkursu dokonano oceny każdej z potraw. Członkowie Jury na trzech karteczkach wypisali trzy nazwy potraw , które ocenili najwyżej. Trzy potrawy , które otrzymały największą ilość głosów zostały nagrodzone ( miejsca I-III) dyplomami i skromnymi upominkami, a wszyscy uczestnicy za udział w konkursie otrzymali ocenę celującą z zajęć praktycznych (cząstkową).
Uczestnicy konkursu:
- Grzelak Anna- cukiniowe placuszki z twarożkiem
- Grabia Klaudia- dietetyczne ciasto jabłkowe
- Karolewicz Maciej- wytrawne babeczki
- Kuzyk Kamil – dietetyczne placki ziemniaczane
- Mazur Tomasz- ryż zapiekany z jabłkami
- Pawłowski Dawid-koktajl jogurtowy z owocami
- Wróblewska Edyta- koktajl jogurtowy z owocami
Wyniki konkursu:
I miejsce – Klaudia Grabia
II miejsce – Kamil Kuzyk
III miejsce – Anna Grzelak
Organizator:
nauczyciel praktycznej nauki zawodu
Agnieszka Kędzierska-Szczerbak