KONKURS KULINARNY
KONKURS KULINARNY
pod tytułem:
„NARODOWA KUCHNIA KAWALERÓW ORDERU UŚMIECHU”
Dla uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej kierunku kucharz małej gastronomii
w Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Suliszewie
Patronem naszej szkoły, wybranym przez uczniów całego naszego Ośrodka zostali Kawalerowie Orderu Uśmiechu. Odkąd szkoła nosi imię Kawalerów Orderu Uśmiechu, przy każdej możliwej okazji uczniowie poznają nowe sylwetki Kawalerów, których w Polsce i na świecie jest bardzo wielu. Aby przybliżyć im sylwetki niektórych z nich, uświadomić jak wielu różnych ludzi na świecie otrzymało Order Uśmiechu przyznawany dorosłym przez dzieci za ich osiągnięcia i dobre uczynki wobec najmłodszych, postanowiłam zorganizować konkurs kulinarny łączący wiedzę o Kawalerach Orderu Uśmiechu z wiedzą i umiejętnościami kulinarnymi.
Konkurs ten został przeprowadzony dla wszystkich uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej uczących się na kierunku kucharz małej gastronomii. Uczniowie ci, losowali przygotowane wcześniej opisane sylwetki Kawalerów z różnych krajów. Osoba z danego kraju była jednocześnie reprezentantem narodowej kuchni kraju z, którego pochodzi. A oto sylwetki Kawalerów Orderu Uśmiechu wylosowane przez uczniów:
Peter Ustinov- reżyser, aktor. Kraj: Anglia
J. K. Rowling – pisarka, autorka serii Harry Potter. Kraj: Anglia
Ventre Mariele- dyrektor Piccolo Coro dell Antoniano. Kraj : Włochy
Angelos Goulaudris- dyrektor Muzeum Historii Naturalnej. Kraj: Grecja
Carole Bouquet –aktorka, reżyser, scenarzystka i modelka. Kraj: Francja
Radek Pilař -rysownik, twórca graficznego wizerunku rozbójnika Rumcajsa. Kraj: Czechy
Bartosz Adam Arłukowicz polski polityk, lekarz pediatra. Kraj: Polska
Następnie uczniowie poznawali przepisy na potrawy charakterystyczne dla danej kuchni, na przykład kuchni angielskiej, polskiej, niemieckiej, włoskiej i wybrali po jednej potrawie, którą wykonają w ramach konkursu na zajęciach praktycznych. W dniu 21 października o godzinie 8.00 podczas zajęć praktycznych w pracowni kuchennej uczniowie doskonalili swoje umiejętności wiedzę , techniki kulinarne, dzięki którym przygotowali swoje potrawy. Każdy starał się pracować jak najlepiej, aby wygrać nagrodę i odnieść osobisty sukces i satysfakcję. Sporządzone potrawy uczniowie ponadto musieli odpowiednio podać i zaprezentować, dzięki czemu mogli ćwiczyć i doskonalić umiejętność dekorowania stołu i estetycznego podawania potraw, prezentowania, omawiania swojej pracy w gronie koleżanek i kolegów oraz osób oceniających.
Konkurs zakończył się sukcesem uczniów biorących w nim udział, najlepsi zostali nagrodzeni, a każdy z uczniów doceniony symbolicznym podarunkiem za ciężką i efektywną pracę.
Uczestnicy konkursu:
Daria Banaszewska – „Livance -czeskie racuchy” (kuchnia Czeska)
Paulina Korolewska- „Francuska zapiekanka ziemniaczana” (k. Francuska)
Jacek Wolniak – „Ciastka Brytyjskie” (k. Angielska)
Patrycja Pruszyńska – „Smażone bułeczki scone” (k. Angielska)
Anna Szczepaniak – „Krupnik polski” (k. Polska)
Honorata Pawlak – „Pilaw z Peloponezu” (k. Grecka)
Karolina Szuberska – „Pizza” (k. Włoska)
Jury: Pani Dyrektor Anna Kozak, Pani Agnieszka Kędzierska-Szczerbak, Pani Beata Garbicz oraz Pani Renata Grejć i uczennice Agata Klimas i Aneta Jadrysiewicz.
Wyniki konkursu:
I miejsce- Patrycja Pruszyńska
II miejsce Anna Szczepaniak
III miejsce Jacek Wolniak
Organizator: Agnieszka Kędzierska-Szczerbak