Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Suliszewie

73-222 Suliszewo

ul. Zwycięstwa 28

Adres

73-222 Suliszewo


ul. Zwycięstwa 28


Statystyki

  • Odwiedziło nas: 1073778
  • Do końca roku: 102 dni
  • Do wakacji: 275 dni

Kartka z kalendarza

Kontakt

TEL. 95 765 64 18,

e-mail: osw-suliszewo@wp.pl 

NOWE KWALIFIKACJE SZANSĄ NA LOKALNYM RYNKU PRACY

 

,,NOWE KWALIFIKACJE SZANSĄ NA LOKALNYM RYNKU PRACY’’

w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Suliszewie


realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020. Oś. Priorytetowa 8. Edukacja. Działanie 8.6. Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych formach kształcenia zawodowego.


Realizacja nowego projektu


Od 02.11.2016 roku do 30.09.2019 roku w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Suliszewie będzie realizowany projekt pt. ,,Nowe kwalifikacje szansą na lokalnym rynku pracy”. W ramach projektu 10 uczniów weźmie udział w indywidualnym doradztwie zawodowym, płatnych wakacyjnych stażach, szkoleniu pracownik usług gastronomicznych oraz w kursie na prawo jazdy kat. B.

Zapraszamy uczniów do aktywnego udziału w projekcie.

Do 16.03.2017 roku przyjmujemy deklaracje uczestnictwa w projekcie na rok szkolny 2017/2018

Deklaracje można pobrać w sali nr 26 lub na stronie internetowej naszej szkoły.

Wypełnione deklaracje należy dostarczyć do pani Beaty Garbicz  (sala nr 26).

Lista osób zakwalifikowanych do udziału w projekcie zostanie ogłoszona 17.03.2017 roku


Kurs prawa jazdy kat. B.

Rozpoczynamy nabór uczestników na Kurs prawa jazdy kat. B w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020, Działanie 8.6. Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe oraz uczniów uczestniczących w kształceniu zawodowym i osób dorosłych uczestniczących w pozaszkolnych formach kształcenia zawodowego. Projekt jest finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Program szkolenia obejmuje: przepisy ruchu drogowego, technikę kierowania pojazdem, zarys budowy pojazdu, zasady obsługi technicznej, naukę jazdy, zachowanie na miejscu wypadku, pomoc przedlekarską. W kursie prawo jazdy kat. B mogą wziąć udział tylko uczniowie, którzy do dnia rozpoczęcia kursu spełnią wymagania formalne (osiągną wiek zgodny z ustawą).


Doradztwo edukacyjno-zawodowe.

Celem zajęć jest: przygotowanie do podejmowania świadomych i samodzielnych decyzji edukacyjnych i zawodowych, do sprawnego poruszania się na rynku pracy, poznanie własnych słabych i mocnych stron, określenie zainteresowań, budowanie poczucia własnej wartości, zbadanie predyspozycji do wykonywania zawodu, zaplanowanie ścieżki kariery zawodowej oraz podnoszenia kwalifikacji zawodowych.


Staże/praktyki organizowane u pracodawcy.

Staże organizowane u pracodawców w wymiarze 150 godzin dla jednego ucznia. W wakacyjnych stażach u pracodawców mogą wziąć udział uczniowie, którzy przed ich rozpoczęciem ukończą 16 lat.


Szkolenie –pracownik usług gastronomicznych.

Program zajęć obejmuje: wprowadzenie do technologii gastronomii, zastosowanie nowoczesnych urządzeń do utrzymania wysokiego standardu potraw, wykonywanie potraw kuchni regionalnej, wykonywanie potraw innych narodów, wykonywanie potraw dietetycznych. Zajęcia praktyczne: z zakresu gotowania, zapoznanie z podstawowymi zasadami organizacji przyjęć i imprez okolicznościowych, nowoczesne metody zdobienia potraw, planowanie posiłków, układanie menu, catering, organizacja bankietów, profesjonalna obsługa klienta, bezpieczeństwo, higiena i prawo pracy, organizacja punku gastronomicznego, podstawy prawne działalności gastronomicznej, wstęp do prowadzenia działalności gastronomicznej. Szkolenie pracownik usług gastronomicznych w wymiarze 190 godzin zajęć grupowych.

 

Każda osoba, która weźmie udział w indywidualnym doradztwie,  szkoleniu – pracownik usług gastronomicznych oraz wakacyjnym płatnym stażu musi wziąć udział w kursie prawa jazdy kat. B.

O zakwalifikowaniu ucznia do udziału w zajęciach decyduje suma punktów uzyskanych za: średnią ocen z przedmiotów zawodowych, wysoką frekwencję, ocenę z zachowania, opinię wychowawcy klasy, brak uprawnień, wiek zgodny z ustawą, miejsce zamieszkania.

 

Więcej informacji na temat projektów w zakładce:


FUNDUSZE EUROPEJSKIE - lewa kolumna strony


link: http://www2.osw.suliszewo.szkolnastrona.pl/index.php?p=m&idg=zt,142


Załączniki:

  1. Załącznik 1  regulamin rekrutacji i uczestnictwa w projekcie
  2. Załącznik 2  oświadczenie o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych
  3. Załącznik 3   średnia ocen, frekwencja i ocena z zachowania

Artykuły

Ciąg dalszy zajęć uczestników projektu

                 Uczestnicy projektu ”Nowe kwalifikacje szansą na lokalnym rynku pracy” podczas swoich zajęć planują posiłki i układają menu. Bardzo chętnie uczestniczą w zajęciach, podczas których mogą wykonać...
Czytaj więcej o: Ciąg dalszy zajęć uczestników projektu

Zmiana terminu zajęć

Z uwagi na ustanowienie dnia 12.11.2018 r. dniem wolnym -  zajęcia teoretyczne ze szkolenia pracownik usług gastronomicznych zostają przesunięte na dzień 19.11.2018r. ( tego dnia zamiast 1 godziny odbędą się 2 godziny zajęć).
Czytaj więcej o: Zmiana terminu zajęć

PLAN ZAJĘĆ

  Plan zajęć -  szkolenie pracownik usług gastronomicznych rok szkolny 2018/2019   Wrzesień Październik Listopad Grudzień Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec teoria...
Czytaj więcej o: PLAN ZAJĘĆ

Zajęcia rozpoczęte

   Uczestnicy projektu od początku września 2018r. realizują projekt i uczestniczą w zajęciach – szkolenie pracownik usług gastronomicznych.    Uczniowie podczas pracy korzystają ze sprzętu zakupionego w ramach projektu ”Nowe kwalifikacje szansą na...
Czytaj więcej o: Zajęcia rozpoczęte

Ostatnie zajęcia ze szkolenia –...

Dnia 21.06.2018 r. odbyły się ostatnie już zajęcia dla uczestników projektu „Nowe kwalifikacje szansą na lokalnym rynku pracy”. Tego dnia uczestnicy projektu wykonali pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym. Po wspólnie zjedzonym posiłku i jego ocenie wszyscy...
Czytaj więcej o: Ostatnie zajęcia ze szkolenia – pracownik usług gastronomicznych

Warsztaty u pracodawcy 2.

            Dnia 23.05.2018 roku uczestnicy projektu „Nowe kwalifikacje szansą na lokalnym rynku pracy”, wzięli udział w warsztatach organizowanych u pracodawcy. Tego dnia gościła nas w Choszcznie pani Wiesława Żabko właścicielka Villi...
Czytaj więcej o: Warsztaty u pracodawcy 2.