KONKURS KULINARNY pod tytułem : „NARODOWA KUCHNIA KAWALERÓW ORDERU UŚMIECHU” – potrawy z ryżu
Dla uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej kierunku kucharz małej gastronomii i kucharz udział w konkursie kulinarnym jest ważnym wydarzeniem.
Odkąd szkoła nosi imię Kawalerów Orderu Uśmiechu, przy każdej możliwej okazji uczniowie poznają nowe sylwetki Kawalerów, których w Polsce i na świecie jest bardzo wielu. Aby przybliżyć im sylwetki niektórych z nich, uświadomić jak wielu różnych ludzi na świecie otrzymało Order Uśmiechu przyznawany dorosłym przez dzieci za ich osiągnięcia i dobre uczynki wobec najmłodszych, kolejny już raz zorganizowany jest konkurs kulinarny łączący wiedzę o Kawalerach Orderu Uśmiechu z wiedzą i umiejętnościami kulinarnymi.
Tegoroczny konkurs odbył się 29.11.2013 roku i został przygotowany dla uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej uczących się na kierunku kucharz małej gastronomii i kucharz. Uczniowie wybrali przygotowane wcześniej przepisy kulinarne na potrawy z ryżu. Każdy z uczestników konkursu doskonalił swoje umiejętności zawodowe, wiedzę, techniki kulinarne, dzięki którym mogli przygotować swoje potrawy. Każdy starał się pracować jak najlepiej, aby jego potrawa zwyciężyła w konkursie i tym samym osiągnąć osobisty sukces.
Podczas konkursu uczniowie wykonywali swoje potrawy pod czujnym okiem i wsparciem opiekunów praktyk. Przygotowane przez siebie dania zaprezentowali jury, które oceniło gotowe potrawy po dokonaniu oceny organoleptycznej. Członkowie jury mieli trudne zadanie, gdyż każda potrawa była inna, ciekawie wyglądała i ciężko było dokonać wyboru.
Konkurs zakończył się sukcesem uczniów biorących w nim udział, najlepsi zostali nagrodzeni, a każdy z uczniów doceniony symbolicznym podarunkiem za ciężką i efektywną pracę.
Uczestnicy konkursu:
Maciej Karolewicz – sałatka z ryżem i żółtym serem
Klaudia Grabia - kotlety z ryżu
Krzysztof Michalski – risotto z warzywami
Agnieszka Woźniak – ryżowe kulki z nadzieniem czekoladowym
Honorata Pawlak – zapiekanka ryżowa z jabłkami i cynamonem
Barbara Neryng – czekoladowy ryż
Jury: Pani Dyrektor Anna Kozak, Przewodnicząca Rady Rodziców Pani Ewa Karolewicz, Pani Arleta Sławińska, Pani Renata Grzelak, Pani Wanda Michalska.
Wyniki konkursu:
I miejsce: Maciej Karolewicz
II miejsce: Krzysztof Michalski
III miejsce: Honorata Pawlak
Organizatorzy:
mgr Beata Garbicz
mgr Renata Grejć