Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Suliszewie

73-222 Suliszewo

ul. Zwycięstwa 28

Adres

73-222 Suliszewo


ul. Zwycięstwa 28


Statystyki

  • Odwiedziło nas: 1074207
  • Do końca roku: 102 dni
  • Do wakacji: 275 dni

Kartka z kalendarza

Kontakt

TEL. 95 765 64 18,

e-mail: osw-suliszewo@wp.pl 

KONKURS KULINARNY pod tytułem : „NARODOWA KUCHNIA KAWALERÓW ORDERU UŚMIECHU” – potrawy z ryżu

Dla uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej kierunku kucharz małej gastronomii i kucharz udział w konkursie kulinarnym jest ważnym wydarzeniem.

Odkąd szkoła nosi imię Kawalerów Orderu Uśmiechu, przy każdej możliwej okazji uczniowie poznają nowe sylwetki Kawalerów, których w Polsce i na świecie jest bardzo wielu. Aby przybliżyć im sylwetki niektórych z nich, uświadomić jak wielu różnych ludzi na świecie otrzymało Order Uśmiechu przyznawany dorosłym przez dzieci za ich osiągnięcia i dobre uczynki wobec najmłodszych, kolejny już raz zorganizowany jest konkurs kulinarny łączący wiedzę o Kawalerach Orderu Uśmiechu z wiedzą i umiejętnościami kulinarnymi. 
Tegoroczny konkurs odbył się 29.11.2013 roku i został przygotowany dla uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej uczących się na kierunku kucharz małej gastronomii i kucharz. Uczniowie wybrali przygotowane wcześniej przepisy kulinarne na potrawy z ryżu. Każdy z uczestników konkursu doskonalił swoje umiejętności zawodowe, wiedzę, techniki kulinarne, dzięki którym mogli przygotować swoje potrawy. Każdy starał się pracować jak najlepiej, aby jego potrawa zwyciężyła w konkursie i tym samym osiągnąć osobisty sukces.

Podczas konkursu uczniowie wykonywali swoje potrawy pod czujnym okiem i wsparciem opiekunów praktyk. Przygotowane przez siebie dania zaprezentowali jury, które oceniło gotowe potrawy po dokonaniu oceny organoleptycznej. Członkowie jury mieli trudne zadanie, gdyż każda potrawa była inna, ciekawie wyglądała i ciężko było dokonać wyboru.
Konkurs zakończył się sukcesem uczniów biorących w nim udział, najlepsi zostali nagrodzeni, a każdy z uczniów doceniony symbolicznym podarunkiem za ciężką i efektywną pracę.

Uczestnicy konkursu:

Maciej Karolewicz – sałatka z ryżem i żółtym serem
Klaudia Grabia - kotlety z ryżu

Krzysztof Michalski – risotto z warzywami

Agnieszka Woźniak –  ryżowe kulki z nadzieniem czekoladowym

Honorata Pawlak – zapiekanka ryżowa z jabłkami i cynamonem
Barbara Neryng – czekoladowy ryż

 

Jury: Pani Dyrektor Anna Kozak, Przewodnicząca Rady Rodziców Pani Ewa Karolewicz, Pani Arleta Sławińska, Pani Renata Grzelak, Pani Wanda Michalska.

 

Wyniki konkursu:

I miejsce: Maciej Karolewicz

II miejsce: Krzysztof Michalski

III miejsce: Honorata Pawlak

Organizatorzy:

mgr Beata Garbicz

                                                                                                mgr Renata Grejć