SPOTKANIE Z UCZESTNIKAMI PROJEKTU
Dnia 12.04.2018 roku odbyło się spotkanie z uczniami zakwalifikowanymi do udziału w projekcie ,,Nowe kwalifikacje szansą na lokalnym rynku pracy”.
Uczniowie zakwalifikowani do udziału w projekcie:
- Nalewska Andżelika, Beata 11 pkt.
- Kowal Szymon 9 pkt.
- Kaszubski Daniel 9 pkt.
- Śmiałek Kamil 6 pkt.
- Butkiewicz Marta, Iwona 6 pkt.
W ramach projektu 11 uczniów weźmie udział w indywidualnym doradztwie zawodowym, płatnych wakacyjnych stażach, szkoleniu pracownik usług gastronomicznych oraz 10 uczniów w kursie na prawo jazdy kat. B.
Kurs prawa jazdy kat. B.
Program szkolenia obejmuje: przepisy ruchu drogowego, technikę kierowania pojazdem, zarys budowy pojazdu, zasady obsługi technicznej, naukę jazdy, zachowanie na miejscu wypadku, pomoc przedlekarską. W kursie prawo jazdy kat. B mogą wziąć udział tylko uczniowie, którzy do dnia rozpoczęcia kursu spełnią wymagania formalne (osiągną wiek zgodny z ustawą).
badanie lekarskie |
5 |
100 |
500 |
kurs |
5 |
2200 |
11000 |
Doradztwo edukacyjno-zawodowe.
Celem zajęć jest: przygotowanie do podejmowania świadomych i samodzielnych decyzji edukacyjnych i zawodowych, do sprawnego poruszania się na rynku pracy, poznanie własnych słabych i mocnych stron, określenie zainteresowań, budowanie poczucia własnej wartości, zbadanie predyspozycji do wykonywania zawodu, zaplanowanie ścieżki kariery zawodowej oraz podnoszenia kwalifikacji zawodowych.
materiały dydaktyczno - szkoleniowe |
kpl. |
6 |
40 |
Staże/praktyki organizowane u pracodawcy.
Staże organizowane u pracodawców w wymiarze 150 godzin dla jednego ucznia. W wakacyjnych stażach u pracodawców mogą wziąć udział uczniowie, którzy przed ich rozpoczęciem ukończą 16 lat.
stypendium/wynagrodzenie |
szt. |
6 |
1850 |
odzież |
szt. |
6 |
110 |
badanie lekarskie |
szt. |
6 |
100 |
dojazd |
szt. |
6 |
100 |
Szkolenie –pracownik usług gastronomicznych.
Program zajęć obejmuje: wprowadzenie do technologii gastronomii, zastosowanie nowoczesnych urządzeń do utrzymania wysokiego standardu potraw, wykonywanie potraw kuchni regionalnej, wykonywanie potraw innych narodów, wykonywanie potraw dietetycznych. Zajęcia praktyczne: z zakresu gotowania, zapoznanie z podstawowymi zasadami organizacji przyjęć i imprez okolicznościowych, nowoczesne metody zdobienia potraw, planowanie posiłków, układanie menu, catering, organizacja bankietów, profesjonalna obsługa klienta, bezpieczeństwo, higiena i prawo pracy, organizacja punku gastronomicznego, podstawy prawne działalności gastronomicznej, wstęp do prowadzenia działalności gastronomicznej. Szkolenie pracownik usług gastronomicznych w wymiarze 190 godzin zajęć grupowych.
materiały szkoleniowe |
szt. |
6 |
81,1 |
- książki |
szt. |
6 |
100 |
książeczka zdrowia |
szt. |
1 |
200 |
|
|
|
|
maszynka do mielenia |
szt. |
1 |
379 |
robot kuchenny |
szt. |
1 |
460 |
blender |
szt. |
1 |
886 |
waga |
szt. |
1 |
36 |
kuchenka mikrofalowa |
szt. |
1 |
320 |
urządzenie do gotowania w niskich temperaturach |
szt. |
1 |
1038 |
pakowarka próżniowa |
szt. |
1 |
1400 |
stół z płytą roboczą |
szt. |
4 |
725 |
grill |
szt. |
1 |
749 |
urządzenie do gotowania makaronu z koszem |
szt. |
1 |
139 |
ekspres |
szt. |
1 |
1379 |
sokowirówka |
szt. |
1 |
620 |
kostkarka do lodu |
szt. |
1 |
689 |
termos |
szt. |
1 |
787 |
spotkanie z pracodawcami |
wyjazdy na warsztaty |
Każda osoba, która weźmie udział w indywidualnym dworactwie, szkoleniu – pracownik usług gastronomicznych oraz wakacyjnym płatnym stażu musi wziąć udział w kursie prawa jazdy
kat. B.
O zakwalifikowaniu ucznia do udziału w zajęciach zdecydowała suma punktów uzyskanych za: średnią ocen z przedmiotów zawodowych, wysoką frekwencję, ocenę z zachowania, opinię wychowawcy klasy, brak uprawnień, wiek zgodny z ustawą, miejsce zamieszkania.
Uczniowie zostali poproszenie o zastanowienie się w jakich miejscach chcieliby odbywać staże/praktyki w czasie wakacji, należy przy tym zwrócić uwagę na możliwość dojazdu w czasie wakacji (brak komunikacji miejskiej).